A fiatalok nem bíznak a politikusokban
A fiatalok nem bíznak a politikusokban
2017 December 12.

Az Y generáció politikához, közélethez, elégedettséghez és jövőképéhez kötődő véleményét kutatta a brüsszeli Foundation for European Progressive Studies (FEPS) és az amerikai Global Progress az AudienceNet közvélemény-kutató segítségével.

Maria Freitas, a FEPS politikai tanácsadója a  Millennial Dialogue kutatás módszeréről elárulta (először online kérdőíveket töltettek ki a fiatalokkal, második lépésként online beszélgetést folytattak velük), hogy országonként ezer fiatalt kérdeztek meg a politikai aktivitásáról. A nemzetközi kutatás egyik legérdekesebb tapasztalata, hogy a hiedelemmel ellentétben, a fiatalok érdeklődnek a politika iránt, csak nem abban a formában, ahogy arra ma lehetőséget adnak nekik. Inkább nyitottak a civil szféra felé, a lokális segítségnyújtás irányába.

A politika iránti érdeklődés Magyarországon mutatja a legelszomorítóbb képet. Magyarországon ugyanis 34,3 %-ot nem érdekli, 34,2%-ot pedig egyáltalán nem érdekli a politika. A négy ország átlaga szerint 14-18%-ot érdekel nagyon a politika.

 

A részt venne-e a választáson? kérdésre a legtöbb fiatal igennel válaszolt, hiszen Lengyelországban és Bulgáriában a fiatalok 2/3-a, Ausztriában 79%-a mondta azt, hogy elmenne szavazni. Magyarországon a fiatalok a felnőtt lakosság arányait mutatják, mert 60%-ban mennének el választani, 21,8 % nem, és 17,8% egyáltalán nem. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a többség tudja, hogy állampolgári kötelessége a választás, ezért így válaszol, de lehet, hogy utána már nem megy el. Ennek sok oka lehet újfent.

És, hogy miért nem szeretnek szavazni? Arra egyértelműen az első ok a bizalomhiány. Nem bíznak a politikusokban, úgy érzik egyformák a pártok, és nem tetszenek az opciók. Bulgáriában és Magyarországon apátia uralkodik. A „van jobb dolgom is, mint választani” gondolata elsöprő. Nem negatív tehát a kép, vagy felháborodott, hanem apatikus.  Elsődleges okként pedig azt mondják, hogy a jelenlegi politika káros az országra, nem szolgálja az ország javát. Érdekes módon politikamentes politikát akarnak, de ez természetesen lehetetlen!
Arra kérdésre, hogy mi ösztönözné jobban a szavazásra? egyértelműen a bizalom visszaállítása a válasz, valamint az, ha a fiatalokkal is foglalkozna a politika, mert amíg a politikából kiszorulnak, addig őket sem érdekli, azonban így meg a politikai elit nem foglalkozik velük, hiszen őket úgysem érdekli a politika. Ez pedig így egy ördögi kör. 


Legfrissebb Híreink

Kezdjünk jövőben gondolkodni!